Онлайн магазин за климатична и отоплителна техника и електроуреди за бита NICEMAG
0% лихва

През лятото логично настройваме климатика на режим за охлаждане, така че водата, която се е събрала, изтича през маркуча на мястото, определено за тази цел - най-често се влива във водосточната тръба и това става съвсем лесно. Зимата обаче кондензът е натрупал лед по външното тяло, когато сме в режим на отопление. Тогава на помощ идва Defrost - системата за размразяване - определени електронни датчици отговарят за това да подадат сигнал кога външното тяло има нужда да бъде размразено. Какво става обаче, когато целият този лед, натрупан върху него, се превърне във вода, стичаща се към дъното на външното тяло?

Много фирми за климатици, които са наясно с тези специфики и извършват не само продажба, но и монтаж, не поставят маркуч на външното тяло, тъй като щом температурата падне под нулата, водата замръзва и така в маркуча се натрупва лед, който при всеки следващ Defrost става все повече и повече. Това може да доведе до сериозни проблеми и последици за компресора, електрониката, топлообменника или да счупи перката.

Поради тази причина е за предпочитане вместо да се поставя маркуч на външното тяло, да се остави водата да изтича свободно през големите отвори, които всъщност са създадени с тази цел. Обаче правейки това, се натъкваме на следващия проблем - съседите. Те няма да са никак доволни, ако водата се стича върху тяхната тераса, образувайки лед. Изходът от тази неудобна ситуация се нарича “кондензна вана”. Тя се монтира под външното тяло на климатика по специален начин - с държачи, които позволяват хлъзгането й напред и назад, докато се уцели точното място, на което трябва да се намира, така че да бъде ефективна и да изпълнява предназначението си. Нейна главна задача и роля е да обира всичката излишна вода, без нуждата от други помощни средства. Дори водата да замръзне в нея, това не представлява проблем, тъй като тя остава там, а не се стича към дъното на климатика. Ако не искате да чакате да се размрази, можете да я полеете с гореща вода, което ако направите със самия климатик, рискувате да го повредите.

Друга опция е в тази ваничка да бъде монтиран и нагревател, който да не позволява образуването на лед. Това изцяло решава въпроса с конденза през зимата.

Ако живеете в къща и климатикът ви не пречи на никого, можете да прецените свободно кой вариант да изберете. При всички случаи трябва да се подхожда разумно и с мисъл за безопасността както на околните, така и на самия уред.