Онлайн магазин за климатична и отоплителна техника и електроуреди за бита NICEMAG
0% лихва

Най-често срещаният проблем, свързан с работата на климатиците през зимните месеци, е вледеняването на външното тяло. Но защо се случва?

Когато той затопля и вътрешното тяло обдухва стаята с топъл въздух, перката на външното издухва студен. В този режим винаги температурата на външния топлообменник е по-ниска от тази навън и съответно заради охлаждането влагата се превръща в течност върху повърхността му, образувайки се скреж. С течение на времето този скреж обхваща външното тяло, като климатикът става неспособен да осъществява ефективно пренос на топлина. Ето защо при проектирането на климатиците е внедрена програма за саморазмразяване, наречена Defrost.

Програмата, която трае около 5-10 минути зависимост от модела, представлява обръщане на режима на работа на охлаждане – вътрешният вентилатор спира, за да не изстудява стаята, докато външното тяло постепенно се затопля и скрежът се разтапя. След което климатикът без да е нужна намеса, се връща към работа в режим отопление. Времето между размразителните програми често не е фиксирано и варира както от условията на средата, така и от конкретната марка и модел климатик. При висока влажност на въздуха или мъгливо време заскрежаването е доста по-интензивно и е напълно нормално в такива условия климатикът да размразява по-често. При стартиране на програмата повечето климатици имат индикатори, които премигват докато тя трае, и е важно да не бъде прекъсвана.

Отделящата се вода често създава проблеми, тъй като изтича през дупката/дупките в основата на външния топлообменник и съответно капе право надолу. Това често води до замръзване на мястото, където водата попада.

В кашона на климатика има преход, който се поставя в дупката на външния топлообменник и от него с тръбичка водата би могла да се отведе на определено място. В България този преход не се монтира. Производителите не го препоръчват, тъй като през месеците с минусови температури лесно се вледенява, не позволявайки на водата да се оттече. А ледът е изключително опасен за външния вентилатор, а и цялостно за климатика. Начин за справяне с проблема е монтирането на достатъчно дълбока кондензна ваничка с пвц тръба под външното тяло, за да събира изтичащата вода и съответно да я отведе във водосточната тръба или извън терасата. Към тях е желателно да има и вграден нагревател, който да се включва при ниски температури или при стартирането на размразителната програма. Така се гарантира спокойно оттичане на водата по веригата външно тяло – ваничка – пвц тръба и се предпазва машината, ако при голям студ замръзне цялата водосточна тръба.