Онлайн магазин за климатична и отоплителна техника и електроуреди за бита NICEMAG
0% лихва

 

Чували сме и сме чели десетки коментари, че използването на климатик е вредно за здравето на всички, които са в помещението, докато той работи. Затова решихме да развенчаем няколко мита за работата на климатичната система, които се ширят из пространството от години.

Мит номер 1 – В климатика се развиват микроби и бактерии, които могат да помогнат за развитието на алергии и дихателни проблеми.

Абсолютно невярно твърдение. Напротив – съвременните климатици могат да се похвалят с внедрените в тях модерни технологии, които спомагат за пречистването на въздуха в помещението. Така те успешно се борят с микробите, вирусите и бактериите, както и с поглъщането на неприятните миризми. Качествените технологии обаче не отменят грижата за климатика от страна на собственика му. Зависимост от запрашеността на помещението трябва да почиствате филтрите му, а тази дейност няма да ви отнеме повече от пет минути. Важно е да знаете, че много модели притежават и функция за самопочистване, с помощта на която задържането на влага в машината е почти невъзможно.

Мит номер 2 – Фреонът, с който работи климатикът, може да ви разболее.

Може би не знаете, но и вашият хладилник работи с фреон. Нали не бихте се лишили от него? Сам по себе си химическият елемент е безвреден за човешкото здраве. От няколко години масово се използва фреонът на бъдещето R32, който щади изключително околната среда. И в търговската мрежа има много малък шанс да попаднете на по-стари модели.

Мит номер 3 – Климатиците вдигат много шум.

Инверторите и хиперинвенторите от ново поколение са почти безшумни, така че не се тревожете, че няма да може да заспите заради шума от климатика. При монтажа на външното тяло могат да се добавят каучукови тампони против вибрации, което допълнително ще направи машината по-тиха.

Мит номер 4 – Климатиците ще ви простудят.

Съвременните модели разполагат с функция за равномерното разпръскване на въздуха в помещението, което възпрепятства директното насочване на студената струя към човека. А и все пак вие сте този, който управлява градусите на уреда, така че погрижете се да научите добре функциите му.

Мит номер 5 – Климатикът отнема цялата влага в стаята.

Това го прави всеки отоплителен уред. Модерните климатици предлагат функция за допълнително овлажняване на въздуха. За да избегнете прекаленото изсушаване, ако не разполагате с такъв климатик, поставете в помещението съд с вода или си купете овлажнител за въздух.