Онлайн магазин за климатична и отоплителна техника и електроуреди за бита NICEMAG
0% лихва

Съвети за правилното използване на климатичната техника

Може би всеки един от нас изпитва досада, когато трябва да чете безкрайния наръчник за употреба след закупуването на нов електроуред. Знаем, това е ужасно. Но е и необходимост, от която няма как да се лишим. Технологиите се развиват с всеки изминал ден, така че колкото по-усложнен е един уред, толкова по от значение е да знаем как да го използваме и как да го поддържаме.

Режим на работа?

Климатичните технологии са създадени, за да ни носят комфорт и удобство, така че експлоатацията им не е особено сложна. Нужните операции са няколко – свързване с електрическата мрежа, включване, нагласяне на желаната програма (за отопление – Heat, на която съответства на екрана на дистанционното символ „слънце“, за охлаждане – Cool и съответстващият символ „снежинка“) и предпочитаните градуси.

Нужно ли е уредът да се изключва, предвид че няма никой в помещението?

Не е необходимо. Препоръчително е да изключите климатика от захранването, ако ще липсвате от вкъщи за по-продължително време. Постоянното изключване на уреда през зимните месеци натоварва твърде много компресора, което води до вледеняване на външното тяло. А това може да повреди безвъзвратно климатика ви. Перфектното решение е инверторният климатик, който без проблем може да поддържа една температура в стаята през целия ден.

А каква настройка на градусите е удачна?

Посочената температура трябва да бъде според вашите предпочитания – важно е да се чувствате уютно. Някои модели климатици притежават сензори за движение, отчитащи движението и присъствието на хора в стаята. Зависимост от това дали засичат движение или не, намаляват или увеличават температурата. Важно е да знаете, че за разхода на енергия е от значение разликата в градусите навън и тези в стаята, а не зададената температура в нея.

Колко често трябва да почистваме филтрите?

Препоръчително е най-малко веднъж в месеца. Ако нивото на запрашаване в помещението е голямо, почистването трябва да се случва по-често. Позволено е да ги почиствате под течаща вода, използвайки неабразивни почистващи препарати.

Нужна ли е профилактика?

Профилактиката е задължителна, ако искате климатикът да има дълъг живот. Препоръчително е тя да се извършва поне веднъж годишно и то от сертифициран специалисти, без значение от това колко сте използвали климатика