Онлайн магазин за климатична и отоплителна техника и електроуреди за бита NICEMAG
0% лихва

Перфектната работа на климатика зависи от неговата редовна и правилна поддръжка. Все още обаче някои собственици на климатици пренебрегват профилактиката, рискувайки да повредят безвъзвратно машината си и да увеличат многократно разходите си за електричество. Да не говорим и за влошаването на качеството на въздуха в помещението, което може да обуслови развитието на астма и алергии.

На пръв поглед въздухът в дома ви може да ви изглежда чист. Но това не е така. В него се носят фини прашинки, косми, остатъчни миризми от готвене. Ето защо редовната поддръжка на филтрите на климатичния уред, които улавят цялата тази мръсотия,  е от такова голямо значение.

Ето накратко кои могат да бъдат последствията, ако не се грижите за климатика си.

  • Разходът на енергия се повишава. Когато филтърът е прекалено замърсен, климатикът работи на пълни обороти, за да навакса зададените му от вас градуси. Така ще се сдобиете с няколко пъти по-скъпи сметки за ток.
  • Както споменахме по-горе, ако не се поддържа машината правилно, това ще възпрепятства правилната филтрация на въздуха, а оттам неговото качество ще се влоши.
  • Климатикът ще стопля и охлажда по-трудно стаята. Ако забележите, че на климатика ви му трябва повече време да стопли или охлади помещението, най-вероятно проблемът ще е в мръсните му филтри.
  • Ако филтрите са мръсни, то въздухът в помещението няма да може да се филтрира правилно. Така ще стане застоял, което е причина за развитието на плесен и мухъл, които са изключително вредни за човешкия организъм.