Онлайн магазин за климатична и отоплителна техника и електроуреди за бита NICEMAG
0% лихва

Кратка история на климатика

Към днешна дата климатикът е част от ежедневието ни. Климатична система има в колите ни, в офисите ни, в магазините, в домовете ни. Уредът ни е пръв помощник в борбата с жегите и студените температури.

Но допреди няколко години, картината беше друга. Климатикът можеше да бъде определен за луксозна стока. В следващите редове ще ви разкажем неговата история. Прародител на съвременния климатик е задвижван ръчно вентилатор. В началото на 1900 г. в домовете на хората влиза електрическият вентилатор.

Уилям Карриер е човекът, който стои зад създаването на модерния климатик. Изобретението му се случва през 1902 г. Инженерът Стюард Крамер въвежда термина „климатик“ четири години по-късно.

1931 е годината, в която Шутц и Шърман изобретяват първия климатик, подходящ за употреба у дома. Това е т.нар. прозоречен климатик, който не успява да стане толкова популярен у нас.

След края на Втората световна война през септември 1945 г. климатикът става знак за знатен статус, но все още не е бил широко разпространен. От 1970 г. можем да говорим за по-масовата му употреба.

Както вече споменахме, климатиците са навсякъде около нас. Днес те са много по-икономични, по-енергийно ефективни, както и много по-достъпни за потребителя. Освен това са разработени с мисъл за опазването на природата и укрепване здравето на човека.