Онлайн магазин за климатична и отоплителна техника и електроуреди за бита NICEMAG
0% лихва

Кратка история на инверторния климатик

Преди инверторната технология да бъде създадена, климатиците работиха по следния начин – достигайки зададената температура, независимо дали машината е в режим на отопление или е в режим на охлаждане, се изключваха. И при най-малка промяна на градусите, машината се включва и започва отново да работи на пълни обороти, за да достигне посочената желана температура.

Всъщност климатиците не са били толкова масово срещани. Смятали са се за луксозна стока и са били характерни най-вече за големите супермаркети.

Инверторите се появяват на пазара през 80-те години, благодарение на гигантите от Toshiba, и бързо набират скорост, така че едва ли през 2020 година бихте попаднали на климатик от по-старо поколение. Инверторите стават особено популярни не само заради доста по-малкия си размер от конвенционалните, но и заради своята ефективност и икономичност.

Разбира се, всяка нова технология се изправя и пред проблеми. При инверторите те са били свързани с количеството на ползваното масло, бързото изхабяване на клапаните, прекомерния шум. С усърдна работа скоро тези несъвършенства са премахнати, за да може днес да се наслаждаваме на удобствата на безшумния инверторен климатик.